Filatelističko društvo ZABOKY - Zabok

 

11 Glumački festival u Krapini

Objavljeno: 21.04.2018

  • 11 Glumački festival u Krapini
  • 11 Glumački festival u Krapini

Naziv izdanja: 11 GLUMAČKI FESTIVAL U KRAPINI

Datum izdanja: 21.04.2018.

Kataloški broj:  FD Zaboky 133.

Autor omotnice: Silvio Horvat, ŠUDIGO Zabok;

Autor žiga: Filart i Ivan Drašković.

Naklada:150 komada

 

Više o izdanju:

11. Glumački festival u Krapini trajao je od petaka 6. travnja do nedjelje 22. travnja, a osim centralnog dijela GFUK-a koji se tradicionalno održava u krapinskoj festivalskoj dvorani, kroz tri vikenda su profesionalne kazališne trupe gostovale i u gradovima i općinama u sklopu projekta "GFUK i po Zagorju".

Festival je otvorila predstava Mire Gavrana „Sve o ženama“, Teatra Gavran iz Zagreba u kojoj glume Lana Gojak, Kristina Krepela i Mirela Videk. U subotu je gostovalo Zagrebačko gradsko kazališta Komedija s humorističkom predstavom  vrhunskog zapleta „Nije bila peta, bila je deveta“, u kojoj glavnu ulogu igra Mila Elegović, uz Igora Mešina i Zlata Ožbolta.

U subotu 14. travnja u Krapini je gostovao Tarik Filipović sa svojom monokomedijom „Ćiro“, dok je nedjelja 15. travanja bila rezervirana za najmlađu publiku s predstavom „Ježeva kučica“ koju je izvelo Zagrebačko kazalište lutaka. Posljednje festivalske subote, 21. travnja, u Krapini je gostovao Igor Mešin i Rene Bitorajac sa svojom novom predstavom „Idemo uživo“, temeljena na njihovom glumačko - voditeljskom iskustvu s televizije, kojeg su prenijeli na pozornicu.

Popratno prije svake predstave u Krapini pod motom "Kazalište i ples“ nastupali su plesni parovi Plesnog centra Zagreb by Nicolas. Također je u subotu 14. travnja u Maloj dvorani POU Krapina održana promocija zbirke pjesama Sanje Mendek „Kaleidoskop“

Kao što je to običaj već dugi niz godina, osim predstava u Krapini, 'GFUK i po Zagorju' i ove će godine s nekoliko predstava obilaziti brojne gradove i općine u Hrvatskom zagorju i to ne samo u Krapinsko - zagorskoj županiji, već i u dijelu Varaždinske te Zagrebačke županije.

Tako je predstava Kerekesh Testra „Pokopaj me nježno“ igrala u Mihovljanu, Desiniću, Konjščini, Brdovcu i Beletincu. Predstava „Ljubaf“ istog kazališta gostovala je u Ljubeščici, Humu na Sutli i Oroslavju. Kazališna grupa „Lectirum“ s predstavom "Sarmica" nastupala je u Donjoj Stubici, Brestovcu Orehovičkom, Klanjcu, Marija Bistrici i Zlatar Bistrici. Monodrama malog čovjeka Kazališta Virovitica i Kazališta Oberon iz Koprivnice „Nori krtica Martin“ u kojoj je nastupao Draško Zidar uz glazbenu pratnju Gordane Evačić gostovao je u Svetom Iliji. Predstava Ladislava Prežigala „Idi pa vidi“ Teatra na Trešnjevci i Adam scene gostovala je u Zagorskim Selima, Krapinskim Toplicama, Mokricama, Pregradi, Tuhelju, Loboru i Stubičkim Toplicama.

11. Glumački festival u Krapini s 30 predstava u 25 mjesta tijekom 17 dana trajanja posjetilo je 9.500 gledatelja.

Nakon niza od 10 portreta poznatih osoba iz kulturne prošlosti Hrvatskog zagorja slikara Stjepana Đukića Pište, ove je godine odabran učenički rad koji je nastao u suradnji sa Školom za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok. Učenicima je bila zadana tema – misao predsokratovog filozofa Demokrita: „Svijet je pozornica, a život dolazak na nju: dođeš, vidiš, odeš“ s podtemama: glumac na sceni, odnos glumca i gledatelja, doživljaj kazališne predstave. Mentorice su bile likovne umjetnice, profesorice: Anuška Alfirević, Antonia Čačić, Aleksandra Mašić Tumpa i Mirjana Drempetić Hanžić Smolić. Na natječaj se javilo 30 učenika koji su radove izradili u kombiniranoj tehnici, računalnoj grafici i tehnici akrila na platnu. Prosudbeno povjerenstvo u sastavu: Vesna Kunštek, Adam Končić i Stjepan Đukić Pišta ocijenila je najuspješnijim radom sliku (kombinirana tehnika)Slivija Horvata, učenika 4. razreda kojem je mentorirala prof. Aleksandra Mašić Tumpa.

   

Dizajn i programsko rješenje: ČuBraD