Filatelističko društvo ZABOKY - Zabok

 

Prvoaprilska šala Hrvatske pošte

Nepoznato pismo cara Franje Josipa
 
Hrvatska pošta javnosti je predstavila pismo cara Franje Josipa
 
Hrvatska pošta je danas u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13 predstavila pismo cara Franje Josipa koje je pronađeno tijekom katalogiziranja arhivske građe. Dvojezično pismo, na hrvatskom i njemačkom jeziku, austrougarski je car posalo svojoj ljubavnici, stanovitoj Mari iz Šestina, čime je otkriven dosad nepoznati detalj iz privatnog života Franje Josipa kao i njegova ljubav prema špeku i kolačima. Pismo je pobudilo interes pedesetak znatiželjnika, ali i medija koji su došli popratiti ovaj značajan događaj. U nastavku možete pročitati dio pisma na hrvatskom, a u privitku se nalazi originalno pismo.
 
Draga i preljubljena Mara,
Najljepša ti hvala na poslani špek i kolaci. Doista su nam šmekali a posebno moj savjetnik Georg kojemu je poslije bilo muka sto ni ni cudno jer je sam pojeo dva tabla. Pozdravi puno baka Rozika. Stvarno mi je zao kada sam cuti da je uginula krava Cvetka. Vidjet cu sa svoji dvorski konjusari kako da ti posaljemo druga krava. Doista mi falis i se nadam uskoro doci u Agram a onda cemo se svakako i vidjeti. Nas prosli sastanak je bio prekrasan. Lijepo smo se proveli setajuci se podno Sljemena. Jedva cekam nas ponovni susret i tvoj vruci cjelov.
Zauvijek tvoj Francek
 
Svi posjetitelji su bili oduševljeni ovim važnim otkrićem, a među njima su bili pravi stručnjaci koji su po rukopisu prepoznali o čemi se radi te su se i dobro nasmijali. Radilo se, naravno, o maloj prvoaprilskoj šali.

(skinuto s www.posta.hr)

 

Dizajn i programsko rješenje: ČuBraD