Filatelističko društvo ZABOKY - Zabok

 

Najljepša marka u 2017. godini

Objavljeno: 12.04.2018, autor Ivan

Najljepša marka u 2017. godini

Hrvatska pošta već 21 godinu zaredom provodi izbor najljepšeg izdanja poštanske marke Republike Hrvatske, a ove godine pobjedu je odnijela marka „7. gardijska brigada Puma“. Osim glasova iz Hrvatske glasovi su pristigli i iz Njemačke, Slovenije, Srbije, Španjolske, Italije, Makedonije i SAD-a.

Od 41 izdanja u protekloj godini najviše glasova prikupila je marka s motivom amblema 7. gardijske brigade „Puma“, kojeg je dizajnirao Živko Skuhala, a za marku ga je oblikovao Dean Roksandić, dizajner iz Zagreba.

Na drugom mjestu je marka „Lunske masline“ autorice Nataše Odak koja prikazuje maslinu iz poznatog maslinika na otoku Pagu.

Treće mjesto osvojila je marka iz serije „Mostovi i vijadukti“ autora Deana Roksandića, s motivom mosta u Kosinju i vijadukta Limska draga.

Izvlačenje dobitnika nagradne igre „Najljepšu marku izdvoji – vrijednu nagradu osvoji!“ održano je 6. travnja u 12 sati u prostorijama Hrvatske pošte u Jurišićevoj ulici u Zagrebu.

Među izdanjima u izboru bila je i marka Dvor Veliki Tabor iz serije EUROPA na temu dvoraca, no nažalost skupila je nedovoljan broj glasova da osvane na pobjedničkom postolju. Marka je izdana 9. svibnja 2017. U nakladi od 300.000 komada. Dizajn je djelo Deana Roksandića, dizajnera iz Zagreba prema fotografiji Borisa Krstinića. Tiskana je u AKD d.o.o., Zagreb tehnikom višebojnog ofseta. Veličina marke je 35,50 x 35,50 mm a nominalna vrijednost je 7,60 HRK što odgovara poštarini za pismo u međunarodnom prometu do 50 grama. Tako ostaje još uvijek prilika da se promovira kulturno – povijesna baština Krapinsko – zagorske županije.

 

Dizajn i programsko rješenje: ČuBraD