Filatelističko društvo ZABOKY - Zabok

 

Kirkcudbright pismo

Prva na svijetu izdana poštanska marka „black penny“ izdana je 6. svibnja 1840. godine. Dok pisma prvog dana korištenja prvih izdanja poštanskih maraka drugih država nisu poznata, ili su poznata u jednom primjerku, poznato je oko sedamdesetak primjeraka pisma prvog dana korištenja marke „black penny“. MeÄ‘u svim tim pismima posebno se ističe tzv. Kirkcudbright pismo, iz Kraljevske zbirke, koje je jedino pismo prvog dana korištenja marke „black penny“ s upotrijebljenih više od dvije marke za frankiranje; tzv. Kirkcudbright pismo ih ima 10.

Interesantno je da je Kirkcudbright pismo ponuÄ‘eno na otkup Kraljevskoj zbirci putem privatne transakcije, iako bi se prodajom ovog pisma javnom aukcijom vjerojatno postigla daleko veća cijena. Kraljevska zbirka je pismo otkupila po, za javnost, nepoznatoj cijeni, procjenjuje se nižoj od realne tržišne cijene. Da bi osigurala novčana sredstva za kupovinu, organizirana je prodaja dijela duplikata iz Kraljevske zbirke. To je bio jedinstveni slučaj da je materijal iz Kraljevske zbirke ponuÄ‘en na prodaju, a primjećeno je da na daljnjim preprodajama taj materijal postiže značajnije više cijene nego što je to uobičajno, vjerojatno zahvaljujući opisu „ex. Royal Collection“.

 

U Kraljevskoj zbirci se nalazi još nekoliko filatelističkih legendi:

§  Pismovna omotnica, koje se smatra najranijom službenom pismovnom cjelinom, tzv. Mulready omotnica, korištena 1. svibnja 1840. godine, dakle prvog dana izdavanja, iako je službena uporaba trebala početi tek 6. svibnja 1840. godine.

§  posebno poznato pismo, čiji tekst započinje s „my dear floral friend“,. Pismo nosi marku „black penny“ poništenu 5. svibnja 1840., dakle jedan dan prije službenog prvog dana korištenja.

 

Iako nije najranije poznato pismo s markom „black penny“,  svoju globalnu popularnost ovo pismo je steklo i zahvaljujući činjenici da se nalazi u britanskoj Kraljevskoj zbirci, pa se često izlaže u počasnom razredu na velikim svjetskim izložbama.

 

Dizajn i programsko rješenje: ČuBraD