Filatelističko društvo ZABOKY - Zabok

 

Prva božična marka

Na Božić, 25. prosinca 1898. godine na području britanskog carstva počela se koristiti povoljnija Imperial Penny Post tarifa, za koju prigodu je u Kanadi izdana poštanska marka. Na donjem dijelu marke, ispod zemljopisne karte, nalazi se tekst XMAS 1898, koji nedvojbeno znači BOŽIĆ 1898. Iako je taj tekst od početka zamišljen kao obilježje datuma prvotno predviÄ‘enog izlaska marke i dan uvoÄ‘enja Imperial Penny Post tarife, koji je stjecajem okolnosti bio odreÄ‘en na Božić 1898. godine, postoji legenda vezana uz taj tekst.
Naime, autori i visoki britanski i kanadski poštanski službenici, uključeni u pripremanje izdavanja ove marke, promovirali su kraljici Victoriji marku te predložili da marka bude u čast Princa (misleći na Princa od Walesa, obzirom na njegovu potporu uvoÄ‘enju Imperial Penny Post tarife, a čiji je roÄ‘endan bio 9. prosinca). Legenda kaže da je kraljica Victrorija tog dana možda bila lošeg raspoloženja pa je dosta neblagonaklono reagirala pitanjem „U čast kojeg Princa?“, s očitom nesimpatijom da se na marci naÄ‘e netko drugi osim nje. A službenici su, da se izvuku iz vrlo neugodne situacije koja ih je mogla stajati i karijere, odgovorili „Pa, Princa Mira“, misleći na Isusa Krista. Tako je natpis XMAS 1898 ipak ostao na marci, iako je očito da je taj natpis na marci od samog početka zamišljen kao datum uvoÄ‘enja Imperial Penny Post tarife. Time je ova kanadska marka iz 1898. godine postala prva svjetska poštanska marka za svijetu koja se odnosi na Božić, i nosi titulu prve božićne marke na svijetu.
 
Prve ideje o jedinstvenoj poštarini za sve britanske kolonijalne i prekomorske posjede počele su se javljati relativno brzo, već 50-ih godina XIX. stoljeća. 
Sve češÄ‡i zahtjevi na smanjenje poštarina prema kolonijalnim i prekomorskim posjedima su zainteresirali i Josepha Chamberlaina, tadašnjeg ministra za kolonije, pa je u srpnju 1898. godine u Londonu održan Kraljevski poštanski kongres, na kojem je   12. srpnja 1898. godine prihvaćen prijedlog Sir Williama Mulocka te donesena odluka o uvoÄ‘enju jedinstvene poštarine tzv. Imperial Penny Post, za dio britanskih prekomorskih i kolonijalnih posjeda, meÄ‘u kojima su bile Kanada, Newfoundland, Cape Colony i Natal (britanska kolonija u jugoistočnoj Africi), u iznosu od 1 penija. Odlučeno je da se ta jedinstvena poštarina uvede 25.prosinca 1898. godine, dakle na Božić.
 

Dizajn i programsko rješenje: ČuBraD