Filatelističko društvo ZABOKY - Zabok

 

Bull's eyes

I Brazil se može pohvaliti jednom svjetskom legendom. Prvo izdanje poštanskih maraka Brazila iz 1843. godine, s nominalama 30, 60 i 90 reisa, prozvano „bikovske oči „ (bull's eyes) samo po sebi je legendarno. No, to izdanje krije čak dva legendarna filatelistička objekta.
Jedan od njih je pismo prvog dana tog izdanja sa sve tri marke tog izdanja, jedinstveno pismo jer je jedino poznato pismo prvog dana prvog izdanja bilo koje od južnoameričkih država.
Drugi filtelistički objekt je tzv. „Pack strip“, uspravni trojac dvije marke od 30 i jedne marke od 60 reisa. Uzrok postojanja takvog objekta leži u činjenici da su sve tri marke tiskane istovremeno te da su arci maraka prije prodaje morali biti razdvojeni. Kako se dogodilo da neki od tiskarskih araka prije puštanja u prodaju nisu bili razdvojeni pa je mogao nastati taj „xiphopagus“ par dvije različite marke u sutisku (xiphopagus znači blizanac), nije poznato. No, postojanje „semi xiphopagus“ parova, kod kojih su vidljivi dijelovi tiska druge vrednote marke, ali ne i cijele marke, pokazuje da to i nije bio tako rijedak slučaj.
 

Dizajn i programsko rješenje: ČuBraD