Filatelističko društvo ZABOKY - Zabok

 

Téte-béche dvojac Sokolskog Sleta

Povodom 60. godišnjice hrvatskog sokolstva, u Zagrebu je 1934 održan veliki slet. Tom dogaÄ‘aju u čast, a ujedno kako bi potpomogli Sokolsku župu u Zagrebu, izdan je 1. lipnja iste godine niz prigodnih maraka sa doplatom. Niz se satojao od tri marke istog motiva u različitim bojama i vrijednotama, tiskan u knjigotisku državne markarnice u Beogradu.
 
Ove marke vjerojatno ne bi pobudile osobit interes filatelista da se jedna slučajna greška nije iskrala iz ruku tiskarske kontrole. Marke su tiskane u uobičajenim arcima od 100 komada sa klišejem od 50 komada. Tokom tiskanja primjećen je krivo umetnut klišej na jednom mjestu – obrnuto – a po napisima iz literature svi takvi primjerci odvojeni su i poništeni odmah nakon što je greška primjećena i ispravljena.
 
Poštanska službenica Josipa Krušelj u Donjoj Stubici prilikom pregleda ostatka jednog arka primjetila je ovu osobinu – jedan se arak, čini se, potkrao tiskarskoj kontroli. Poznajući Jakoba Bukvića kao filatelistu, ova službenica obavijestila ga je o tom nalazu te je on uskoro postao vlasnik ovog rijetkog para.
Još jednom u Filateliji iz 1956. godine piše se o ovoj temi [3], ovog puta od strane samog vlasnika. ÄŒini se da je rasprava o autentičnosti ovog dvojca bila intenzivna, tako da je iste godine napravljen zapisnik u kom je službenica pošte u Donjoj Stubici koja je našla dvojac dala izjavu o tom dogaÄ‘aju.
Dvojac se izgubio u filatelističkoj tišini sve dok Sokolski dvojac kao jedan od udarnih lotova XV. filatelija 2009.  aukcijske kuće Barac&Pervan, prodan 5. prosinca uz „završni udarac aukcijskim čekićem“ na razini od 2.850 €.
 
Vrijeme je rašÄistilo sve dileme oko unikatnosti ovog dvojca, nakon uspješne aukcije Barac – Pervan 2009 činilo se da je ostala dilema kad ćemo ga ponovo vidjeti u javnosti, na kakvoj aukciji ili izložbi. Taj ponovni susret dogodio se vrlo brzo – u prestižnoj aukciji „Rarities of the World“ 21. svibnja 2010. kuće David Feldman. Par je ispravno predstavljen kao unikat, i jedini tete-beche par kraljevine Jugoslavije.
 

Dizajn i programsko rješenje: ČuBraD