Filatelističko društvo ZABOKY - Zabok

 

Dopuna Programa izdavanja prigodnih poštanskih maraka u 2022.

Objavljeno: 12.04.2022, autor Ivan

Dopuna Programa izdavanja prigodnih poštanskih maraka u 2022.

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 12. travnja 2022. novu prigodnu poštansku marku u znak potpore ratom pogoÄ‘enoj Ukrajini. Motiv na poštanskoj marki je žuto polje uljane repice i plavo nebo što simbolizira ukrajinsku zastavu. Autorica marke je Alenka Lalić, dizajnerica iz Zagreba, a autor fotografije na marki Darko Kešnjer, fotograf iz Vukovara. Vrijednost marke označena je slovnom oznakom B što odgovara iznosu poštarine za pismo mase do 50 g u meÄ‘unarodnom prometu. Marka je otisnuta u 30.000 primjeraka i u arčiću od 8 maraka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).
 

Tekst u povodu izlaska nove prigodne marke napisalo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.
Oružane snage Ruske Federacije počele su 24. veljače 2022. ni s čime izazvanu agresiju na Ukrajinu, što je Republika Hrvatska snažno osudila, ponavljajući potporu neovisnosti, teritorijalnoj cjelovitosti i suverenitetu Ukrajine u njezinim meÄ‘unarodno priznatim granicama, što je i temeljna odrednica u odnosima i suradnji izmeÄ‘u Republike Hrvatske i Ukrajine. Hrvatski sabor donio je 25. veljače 2022. Deklaraciju o Ukrajini (NN 25/22).
Republika Hrvatska izražava punu solidarnost s Ukrajinom i ukrajinskim narodom koji se bori za obranu svoje zemlje, apelirajući na obustavu ruskoga vojnog napada protiv ukrajinskog stanovništva i infrastrukture te na uspostavu mira. Republika Hrvatska čvrsto je uvjerena kako je sigurna, stabilna, mirnodopska i prosperitetna Ukrajina u vitalnom interesu svih graÄ‘ana Ukrajine, Europske unije te čitavog europskoga kontinenta, kao i u općem globalnom interesu.
Upravo je Ukrajina bila meÄ‘u prvim državama koje su priznale Republiku Hrvatsku kao suverenu i samostalnu državu 11. prosinca 1991. godine. Republika Hrvatska bila je pak meÄ‘u prvim državama koje su priznale neovisnost Ukrajine 5. prosinca 1991. godine. Spomenimo i da se 18. veljače 2022. navršilo 30 godina od uspostave diplomatskih odnosa izmeÄ‘u dviju prijateljskih zemalja.
Poštanska marka „Za mir u Ukrajini“, koju u ovim teškim trenutcima za ukrajinski narod izdaje Hrvatska pošta, zamišljena je kao dodatni simbol prijateljstva Republike Hrvatske i Ukrajine, kao i snažne obostrane potpore sveobuhvatnim naporima za uspostavom mira u Ukrajini, povratkom njenih prognanih i izbjeglih graÄ‘ana te normalizacijom života na ukrajinskom teritoriju.

(www.posta.hr)

 

Dizajn i programsko rješenje: ČuBraD