Filatelističko društvo ZABOKY - Zabok

 

Dopisnica Hrvatske pošte - 750. godina Dubrovačkog Statuta

Objavljeno: 24.05.2022, autor Ivan

Dopisnica Hrvatske pošte - 750. godina Dubrovačkog Statuta

Sam logo prikazuje njegovu starinu, dakle 750 godina od njegove izrade i donošenja. To nije najstariji statut s naše obale jer Korčula ima prvenstvo sedam godina. Statut kao osnovni pravni zbornik Dubrovačke Republike bio na snazi preko 500 godina. On je bio važan simbol države, Dubrovačke Republike, jednako kao Orlando, Zidine, Sveti Vlaho. Kada su dubrovački vijećnici polagali prisegu prilikom ulaska u Veliko vijeće, oni su prisezali na Statut. Ustanove u kulturi Grada Dubrovnika, kao i brojne druge značajne kulturne, znanstvene i obrazovne ustanove, poput Državnog arhiva u Dubrovniku, Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku, Sveučilišta u Dubrovniku, Umjetničke škole Luke Sorkočevića, svojim su se prigodno osmišljenim programima priključili obilježavanju ove velike i značajne obljetnice.

Središnja proslava Godine Dubrovačkog statuta održat će se 29. svibnja 2022. godine u Palači Sponza s početkom u 20 sati. Uz otvorenje središnje izložbe posvećene Statutu održat će se i predavanje akademkinje Nelle Lonze te umjetnički program u organizaciji Kazališta Marina Držića, Dubrovačkog simfonijskog orkestra i Folklornog ansambla LinÄ‘o.

Pisan na latinskom jeziku, Dubrovački statut proglašen je 29. svibnja 1272. i spada u najstarije sačuvane statute u hrvatskim krajevima. Ova jedinstvena pravna zbirka sve do pada Dubrovačke Republike ostala je temelj pravnog poretka te snažan simbol dubrovačkog kolektivnog identiteta i državnosti.

 

Dizajn i programsko rješenje: ČuBraD