Filatelističko društvo ZABOKY - Zabok

 

Dopisnica Hrvatske pošte - 20. obljetnicu Queer Zagreba

Objavljeno: 28.06.2022, autor Ivan

Dopisnica Hrvatske pošte - 20. obljetnicu Queer Zagreba

Hrvatska pošta (HP) obilježit će 20. obljetnicu Queer Zagreba prigodnom dopisnicom koju je dizajnirala slikarica Tisja Kljaković Braić i koja će se izdati u 5000 primjeraka idućeg tjedna.

“Moć pisma je nevjerojatno važna. Mi smo samo poslali pismo Hrvatskoj pošti da bismo željeli obilježiti dvadeset godina Queera Zagreb i što bi se moglo napraviti. U Hrvatskoj pošti inače imaju velike procedure, no odmah su rekli da su jako zainteresirani”, kazao je za Hinu umjetnički direktor Queer Zagreba Zvonimir Dobrović.

Ocijenivši to i velikim iskorakom za Hrvatsku poštu, Dobrović je kazao kako su im obećali isporuku dopisnice koja će im biti “najveći mogući hit koji su dosad imali”.

“Razmišljali smo o angažmanu umjetnika ili umjetnice koja ima jako široki zahvat, a to je slikarica Tisja Kljaković Braić sa svojim ilustracijama. Kontaktirali smo je i odmah je rekla da”, kazao je Dobrović. Naglasio je i kako su zajednički došli do ideje za ilustraciju “Oni idu na Queer” u kojoj jedan od dva lika u majici duginih boja pita drugoga – “Koje ću postole na ovo?”

“Htjeli smo da ilustracija ne bude prvoloptaška ili docirajuća kroz koju bi se provlačila neka edukativna kampanja. Htjeli smo normalizirati cijelu stvar, ali da ostane humor koji Tisja ima”, kazao je Dobrović. Ističe i kako su dosta dugo osmišljavali dopisnicu – dva do tri mjeseca nakon čega je ”sjela” ideja koja se može shvatiti i kao ”normalno je da idemo na queer, a pitanje je samo kako izgledamo”. Kaže i kako Hrvatska pošta nije imala ništa protiv ponuÄ‘enog rješenja iako obično za izdavanje svake dopisnice traže dva do tri alternativna rješenja od kojih onda biraju.

“No, mi smo bili sigurni u svoje rješenje – poslali smo ga i oni su odmah rekli da. Začudno, nikada ne znaš koliko saveznika imaš i koliko su ljudi otvoreni dok ne probaš”, zaključio je Dobrović.

“Suradnja za prigodnu dopisnicu je uspješna, baš kao i dizajn koji potpisuje poznata hrvatska umjetnica Tisja Kljaković Braić”, ističu, pak, iz Hrvatske pošte za Hinu. Zaključuju i kako se dopisnica za Queer Zagreb izdaje u 5000 primjeraka, a moći će se nabaviti u poštanskim uredima diljem Hrvatske.

(preneseno s www.zagorje.com)

 

Dizajn i programsko rješenje: ČuBraD