Filatelističko društvo ZABOKY - Zabok

 

Zbogom filateliji u Jurišićevoj

Objavljeno: 07.11.2020, autor Ivan

Zbogom filateliji u Jurišićevoj

Uslijed potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu, zgrada Hrvatske pošte u Jurišićevoj ulici znatno je oštećena te je poštanski ured privremeno zatvoren  od 23.3.2020. godine.

Od ponedjeljaka, 9. studenog poštanski ured 10101 počinje raditi na novoj lokaciji u sklopu trgovačkog centra Importanne Galleria, na adresi Trg Drage Iblera 10.

Odjel filatelije nakon potresa djeluje u sklopu poštanske zgrade u Branimirovoj ulici.

Palača Ravnateljstva pošta i brzojava u Jurišićevoj ulici, koju su 1901. projektirali ErnÅ‘ Foerk i Gyula Sándy, istaknut je primjer maÄ‘arskih arhitektonskih i tehnoloških dostignuća u tkivu zagrebačkoga Donjega grada na početku 20. stoljeća. Ovim su radom odreÄ‘eni glavni čimbenici identiteta zgrade, ponajprije putem njezina povijesno-prostornoga razvoja, kulturne povijesti, ali i dosad nepoznate geneze njena jedinstvenoga stilskog izraza

Izgradnja zgrade Pošte u Jurišićevoj ulici počela je 1902. godine. GraÄ‘evinske radove na zgradi u Jurišićevoj 13 izveli su zagrebački obrtnici Greiner i Varoing te neka ugarska poduzeća. Useljenje u secesijsku zgradu, tada dvokatnicu, započelo je 29. kolovoza 1904. godine. Tijekom prve polovice 20. stoljeća, izvršeno je nekoliko adaptacija i rekonstrukcija, sve do 1958. godine kada zgrada dobiva današnji izgled, koji je u potresu, nažalost, znatno narušen. Zgrada ima ukupno šest etaža i nalazi se na području kulturno-povijesne cjeline.

 

Dizajn i programsko rješenje: ČuBraD