Filatelističko društvo ZABOKY - Zabok

 

CROATICA - dr. Amalija Šimec

Objavljeno: 13.11.2020, autor Ivan

CROATICA - dr. Amalija Šimec

Pošta Slovenije je 13. studenog 2020. u opticaj pustila poštansko izdanje posvećeno dr. Amaliji Šimec. Marka je tiskana u Agencija za komercijalnu djelatnost d.o.o., Zagreb, u nominali od 0,55 €. Dio svog života dr. Amalija Šimec je bila vezana za Hrvatsku, odnosno za Zagreb.

"Amalija Šimec je roÄ‘ena 30. listopada 1893 u Tržiču. U Beču je studirala medicinu koju je završila 1920 godine u Pragu kamo je otišla nakon što su zabranili studiranje nenjemačkim studentima. IzmeÄ‘u 1921 i 1922 je u Beču provela specijalizaciju iz bakteriologije i epidemiologije te je kao prva Knafeljeva stipendistica obavila tečaj iz hematologije u Zagrebu i Beču. Istraživala je bakcil paratifusa (bacillus paratyphi Hirschfeld) i virulenciju Kochovega bakcila. Od 1922 do 1925. godine bila je voditelj prve bakteriološko-epidemiološke ustanove u Ljubljani. Nakon dobivanja Rockefellerove stipendije otišla je na usavršavanje  u SAD i Kanadu s ciljem proučavanja organizacije djelovanja javnih zavoda. Nakon povratka u domovinu bila je ravnateljica Škole za medicinske sestre u Zagrebu. U tridesetim godinama bila je školska liječnica u Higijenskom zavodu u Ljubljani i od 1935. godine je voditelj socijalno-medicinskog odjela. U tom periodu napisala je vrlo prodavan priručnik „Zdravstveni savjeti za obitelji i dom“ (»Zdravstveni nasveti za družino in dom«.) IzmeÄ‘u dva svjetska rata bila je vrlo aktivna u ženskim katoličkim organizacijama što joj je nakon II. svjetskog rata uzrokovalo probleme pri napredovanju u službi. Imenovana je načelnicom odjela za glavnu sanitarnu inspekciju pri ministarstvu za zdravlje.

Prilikom istraživanja 1922. godine se je zarazila klicama čiste kulture tifusa. Zarazaje prouzročila trajno oštećenje srčanog mišića te je s tim posljedicama umrla 21. listopada 1960. godine."

doc. dr. Irena Selišnik (preuzeto s web stranice Pošte Slovenije)

 

Dizajn i programsko rješenje: ČuBraD