Filatelističko društvo ZABOKY - Zabok

 

IN MEMORIAM DARIO FILJAR

Objavljeno: 01.04.2021, autor Ivan

IN MEMORIAM DARIO FILJAR

S iskrenim žaljenjem obavještavamo filatelističku zajednicu da je dragi prijatelj, filatelistički kolega i suradnik našeg društva Dario Filjar preminuo 21. veljače, nakon  što je izgubio bitku protiv duge i teške bolesti.

Dario Filjar bio je iznimno dobar prijatelj, uvijek spreman uskočiti u pomoć, kako privatno, a pogotovo kad je filatelija bila u pitanju. Dario se zalagao za  širenje istinske ljubavi prema filateliji kao hobiju meÄ‘u mladima i bez natjecateljskih opterećenja; stoga je uvijek bio vrlo rado viÄ‘en gost i suradnik u svim akcijama našeg društva, " šKOLE MLADIH FILATELISTA TrakošÄ‡an", filatelističkih seminara u ÄŒakovcu. Jednom riječju, gdje god se dogaÄ‘alo nešto za dobrobit  široke filatelističke zajednice i svoje veliko filatelističko znanje je vrlo rado dijelio sa svima u regiji.

A njegovo filatelističko znanje je bilo izuzetno; bio je uporan i predan istraživač poštanske povijesti naših krajeva u svim vremenskim periodima; intenzivno je istraživao NDH izdanje "legionari" (zbog nelogičnosti i kontradiktornosti u pravilima uporabe tog izdanja), a posebna strast mu je bio vremenski period tranzicije poštanskog prometa nakon završetka II. svjetskog rata na području zone Trsta, Istre i Kvarnera te vojne uprave u tom području. Za tu problematiku bio je vjerojatno najveći poznavatelj ne samo na našim prostorima, nego i na svijetu.

No, Dario je bio i aktivni suradnik u organiziranoj filateliji: bio je aktivni i certificirani sudac Hrvatskog filatelističkog saveza, bio je i predsjednik Zbora sudaca HFS-a, bio je i glavni urednik HRVATSKE FILATELIJE, u kojoj je često objavljivao stručne članke o rezultatima svojih istraživanja, filatelističke studije, bio je Älan organizacijskih odbora mnogih klupskih, nacionalnih i regionalnih izložbi.

Njegov odlazak je svakako veliki gubitak ne samo za hrvatsku filateliju, nego i za filateliju općenito.

Stoga, Dario, hvala ti na svemu što si dao filateliji, često i nauštrb vlastite obitelji.

Obitelji izražavamo iskrenu sućut.

 

 

Dizajn i programsko rješenje: ČuBraD