Filatelističko društvo ZABOKY - Zabok

 

OBAVIJEST o novom izdanju redovitih poštanskih maraka

Objavljeno: 13.06.2018, autor Ivan

OBAVIJEST o novom izdanju redovitih poštanskih maraka

O B A V I J E S T

o novom izdanju redovitih poštanskih maraka u 2018. godini

HRVATSKA ETNOGRAFSKA BAŠTINA

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 28. lipnja 2018. novu seriju redovitih poštanskih maraka HRVATSKA ETNOGRAFSKA BAŠTINA s motivima detalja narodnih nošnji.

Marke će biti izdane u arcima od 50 maraka i u zajedničkom arčiću od četiri marke, a Hrvatska pošta izdat će i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Nominalna vrijednost novih redovnih maraka su:

  • 1,00 kn – ŠESTINE (500 000 primjeraka);
  • 3,10 kn – SLAVONIJA (3 000 000 primjeraka);
  • 8,60 kn – SUSAK  (1 000 000 primjeraka);
  • 15,00 kn  – BRATINA (Pisarovina) (250 000 primjeraka).

U Poštanskom uredu 10101 Zagreb bit će 28. i 29. lipnja 2018. u uporabi prigodni žig prvog dana.

Šestine su prigorsko selo pod Medvednicom, danas dio aglomeracije grada Zagreba. Nazvano je prema šestini, obliku davanja u doba feudalizma. Naselje se počelo razvijati u 13. stoljeću.

Slavonija je povijesno i zemljopisno područje u istočnom dijelu Hrvatske, a prostire se većim dijelom u Panonskoj nizini. Naziv potječe od srednjovjekovnoga latinskog imena S(c)lavonia, „zemlja nastanjena Slavenima“.

Susak, površinom jedan od najmanjih naseljenih otoka sjevernoga Jadrana, spada u otočnu skupinu Cres – Lošinj. Otok je oblikovan od vapnenačkih stijena prekrivenih višemetarskim slojevima pijeska, pa je zbog toga obrastao makijom i trstikom.

Bratina pokraj Pisarovine središte je nekadašnjega niza zaselaka južno od Zagreba, a danas je naziv jednog naselja. To je uglavnom nizinsko područje poznato po ostatcima nekadašnje drvene arhitekture i kućama pokrivenim slamom (šopom).

 

Dizajn i programsko rješenje: ČuBraD