Filatelističko društvo ZABOKY - Zabok

 

OBAVIJEST o novim redovnim markama

Objavljeno: 06.02.2020, autor Ivan

OBAVIJEST o novim redovnim markama

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 14. veljače 2020. redovite poštanske  marke Hrvatsko podmorje IV. – glatka zvjezdača, narančasta plutača, žuta rožnjača. Marke će biti izdane u arcima od 50 maraka, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Nominalna vrijednost maraka:

  • narančasta plutača - 0,20 kn  Narančasta plutača (Suberites domuncula) gotovo uvijek živi u simbiozi s rakom samcem. Njihov zajednički život počinje još tijekom rane faze života raka. Mladi rak naseljava praznu puževu kućicu na koju se onda pričvrsti ličinka spužve.
  • žuta rožnjača  -0,50 kn Kolonija se razvija u jednoj ravnini koja je uvijek okomita na morske struje. Tako se najbolje filtrira morska voda iz koje polipi svojim lovkama sakupljaju plankton i organske čestice. Kolonije naseljavaju vertikalna morska dna dubine izmeÄ‘u 15 metara i 120 metara.
  • glatka zvjezdača - 10,00 kn Glatka zvjezdača (Hacelia attenuata) vrsta je o kojoj znamo jako malo. Ona je termofilni organizam i voli toplije more, stoga je u Jadranu široko rasprostranjena samo u njegovu srednjem i južnom dijelu. Vrlo je česta uz vanjske otoke – Vis, Lastovo i Mljet.

 

Naklada:

  • narančasta plutača - 100 000 primjeraka;
  • žuta rožnjača - 150 000 primjeraka;
  • glatka zvjezdača - 200 000 primjeraka.

Autor marke je Alenka Lalić, dizajnerica iz Zagreba prema fotografijama Dalibora Andresa.

U Poštanskom uredu 10101 Zagreb 14. i 15. veljače 2020. bit će u uporabi prigodni žig prvog dana.

 

Dizajn i programsko rješenje: ČuBraD