Filatelističko društvo ZABOKY - Zabok

 

Ice House Cover

Objavljeno: 20.08.2011, autor Ivan

Ice House Cover

Dana 4. siječnja 2006. godine dogodila se rijetka situacija: nakon što je u prosincu 1967 ukradena i netragom nestala pojavila se omotnica koja je svjetski raritet. I ne samo svjetski raritet, već stvarno jedinstvena omotnica.
Radi se o tzv. „ice house“ omotnici, jedinoj poznatoj omotnici sa američkom markom 90c izdanja 1869. godine koja prikazuje predsjednika Abrahama Lincolna. Njezina vrijednost? Neprocjenjiva.
Svjetska filatelistička javnost s oduševljenjem je popratila ponovni pronalazak omotnice, jer smatralo se da je nepovratno izgubljena.

A priča je počela davne 1873. godine.
Naime, 8. kolovoza 1873. godine pismo je iz Bostona poslano Jamesu H. Bancroftu u Calcuttu, Indija. U adresi se spominje i krajnje odredište „East Indies“, otočje nedaleko Indije. U adresi se takoÄ‘er spominje i „Ice House“, kao dodatni opis odredišta primatelja pisma. Iz tog dodatnog opisa u adresi je i neslužbeno ime omotnice.
Pismo je frankirano sa jednom markom 90c Abraham Lincoln (Scott 122), te dodatno sa markom 10c Thomas Jefferson (Scott 150) i markom 12c Henry Clay (Scot 151), čime je jedino poznato pismo sa markom 90c Abraham Lincoln izdanja 1869. godine. Omotnice je u vrlo lošem stanju, uključujući i marke na njoj (marka 90c potrgana i popravljana, a marka 10c čak originalno ni ne pripada ovom pismu već je rekonstrukcija marke koja je skinuta s pisma), na zamišljenoj aukciji vjerojatno bi postigla rekordnu cijenu za neku američku omotnicu.
Upotrijebljenim markama plaćena je četverostruku tarifu 28c za ½ unce za Indiju, preko Brindisija –Italija, u ukupnom iznosu od 1.12 $. Američki udio u navedenoj tarifi bio je 4 x 4 centa =16 centi, dok je preostalih 4 x 24 centi = 96 centi pripalo Velikoj Britaniji.

Povijest pisma također je dramatična.
Pismo je, otkriveno prije 1. svjetskog rata, a nađeno je u vreći materijala koji je istočnjačkom lučkom trgovcu prodao mornar, koji je taj materijal nabavio u Indiji. U vreći je bilo nekoliko manje egzotičnih pisama te mnogo papira. Kada je pronađeno pismo je već bilo poderano, na pismu je bila samo marka 12c Henry Clay, dok su ostale marke vremenom otpale s pisma. Marka 90c Abraham Lincoln nađena je među materijalom u vreći, a oblik pronađene marke te njezin žig idealno su se poklapali sa ostacima na pismu. Druga nedostajuća marka nažalost nije pronađena u vreći, a trgovac je shvatio da se radi o 10c Thomas Jefferson te je nakon dužeg traženja uspio naći primjerak koji se dovoljno dobro uklopio u cjelinu pisma te tako rekonstruirao originalni izgled.

ÄŒinjenica da je pismo rekonstruirano bila je poznata svim vlasnicima tog pisma. Posljednja javna prodaja pisma bila je 1943. godine, kada se navodi kao lot broj 175 na aukcijskoj prodaji zbirke Philipa B. Philipa koju je organizirala aukcijska kuća J.C. Morgenthau & Co. u vremenu od 12-14. travnja te godine. Procijenjena vrijednost pisma bila je 1000 $, što je za to vrijeme bio pristojni iznos. Na toj aukciji za nekih 300-400 $ kupuje je J. David Baker, veliki sakupljač američke poštanske povijesti 19. stoljeća koji tijekom 50-ih i 60-tih godina prošlog stoljeća stvara spektakularnu zbirku američke poštanske povijesti XIX stoljeća. Tijekom 1967. godine od ukupne zbirke stvara posebnu selekciju sa najboljih 250 omotnica.
Početkom prosinca 1967. godine tako selektirana zbirka, uključujući i „ice house“ omotnicu, ukradena je iz sefa u Bakerovom domu. (Interesantno je da su iste noći u Indianpolisu ukradene još dvije izuzetne filatelističke zbirke). Tijekom kasnijih godina zbirka je pronaÄ‘ena, no u njoj su nedostajale dvije omotnica: „ice house“ je jedna od njih. PronaÄ‘ena zbirka nije vraćena Bakeru, jer zbirka je bila osigurana, a Baker se naplatio od osiguravajućeg društva nekoliko mjeseci prije nego što je zbirka ponovno otkrivena. Osiguravajuće društvo zbirku nije željelo prodati Bakeru, već je zbirka 1978. godine prodana putem aukcije organizirane od aukcijske kuće Robert A. Siegel Auction Galleries za više od 770.000 $. U cijeloj priči vlasnik zbirke je prošao najgore: svi ostali uključeni u priču, i osiguravajuće društvo i aukcijska kuća, zaradili su puno više.

No, kako je to u većini američkih priča, sada kada je omotnica pronaÄ‘ena nije sasvim jasno čije je vlasništvo nad omotnicom. Izgleda da se Baker tijekom nagodbe sa osiguravajućim društvom uspio izboriti za povrat „ice house“ omotnice ukoliko se ona ikada pronaÄ‘e.

Osiguravajućem društvu je takva nagodba odgovarala jer se tako očito smanjila isplata štete, a već tada se sumnjalo da će se pismo ikada pronaći, odnosno da je marka 90c vjerojatno skinuta s pisma i prodana kao rabljena marka. Situaciju posebno komplicira činjenica da je od trenutka ponovnog pronalaska „ice house“ omotnice osiguravajuće društvo koje je isplatilo odštetu već tri puta prodano, pa se pojavilo i nekoliko odvjetnika koji kroz te prodaje i kupovine osiguravajućeg društva polažu pravo na omotnicu.

I na kraju informacija kako je „ice house“ omotnica pronaÄ‘ena:
4. siječnja 2006. godine u Chicagu u filatelističku trgovinu Stamp King vlasnika Charlesa Berga ušao je stariji par s tri omotnice koje su pronašli čisteći kuću preminulih daljnjih roÄ‘aka, interesirajući se o njihovoj vrijednosti. Prva omotnica koju su pokazali bila je bezvrijedna, poderana po pola, druga je bila nešto uobičajeno. No, kada su vlasniku filatelističke trgovine pokazali treću omotnicu, njemu se svijet vjerojatno okrenuo naopačke. Nije bilo teško prepoznati tako poznato pismo, no vlasnik je znao za davnu kraÄ‘u te je odmah pozvao policiju. Nakon ispitivanja u policiji par koji je donio „ice house“ omotnicu pušten je bez podizanja bilo kakve optužbe, jer je policija zaključila da nisu pojma imali o čemu se u cijeloj priči radi.

Otkuda takva rijetkost uporabe marke 90c Abraham Lincoln?
Pa sama marka je rijetka po sebi, jer davne 1869. godine, kada je ta marka izdana, 90c je bio veliki iznos i poštarina tog iznosa značila je poštansku pošiljku velike težine na veliku udaljenost.
 

Napisao Željko Stefanović

 

Dizajn i programsko rješenje: ČuBraD