Filatelističko društvo ZABOKY - Zabok

 

GOLD COAST 1883 1d pretisak na 4d magenta

Objavljeno: 11.11.2011, autor Ivan

GOLD COAST 1883 1d pretisak na 4d magenta
Velika većina filatelističkih rijetkosti nastala je kao splet jedinstvenih lokalnih okolnosti koje su vladale u nekom trenutku na nekom području.
Na području Gold Coast (Zlatna Obala), danas Gana, tijekom 1883. godine izgleda da je vladala velika nestašica poštanskih maraka nominale 1d (1 penny). Nekoliko pošiljki poštanskih maraka iz Londona (taj teritorij je tada bio britanska kolonija, pa je i poštanska administracija nadležna za taj teritorij bila britanska poštanska administracija, što znači da su poštanske marke izdavane u Londonu i dopremane iz Londona) stiglo je u neupotrebljivom stanju: ili su marke u meÄ‘uvremenu bile povučene iz opticaja, ili se promijenila poštarina pa svojom nominalom nisu odgovarale trenutnim potrebama, ili su se, što je najgori scenario, ali vrlo čest u tadašnjem prekomorskom prijevozu poštanskih maraka, pod utjecajem vlage arci zalijepili. Ne zaboravimo, radi se o kraju 19.stoljeća, kada tehnologija nije baš bila na zavidnom nivou, kada je putovanje brodom od Londona do Afrike trajalo mjesecima, a trajanje i ugoda putovanja su ovisili o meteorološkim prilikama.
Jedno od privremenih načina rješavanja krize bilo je „polovljenje“ maraka nominale 2d, a još nepopularnije rješenje je bilo pretiskivanje marke 4d i njeno smanjenje vrijednosti na 1d.
Poznati filatelist Edward Bacon je 1883. godine kupio ovu marku u londonskoj filatelističkoj trgovini. Osim što je pretisnuta sa „1d“, marka je poništena sa dva crna neprepoznatljiva žiga, od kojih je očito da je jedan dio ovalnog žiga.
Stručnjaci su odmah po pojavi ove marke iskazali svoju nevjericu! Zar je normalno da bi poštanska administracija pretiskivala marku da bi smanjila njezinu vrijednost i tako sebi smanjila prihod? Osim toga, ta 1883. godina je već bila na zlu glasu po krivotvorinama; te godine je 16-godišnjak G.K. Jeffreys osuÄ‘en zbog proizvodnje lažnih pretisakana originalnim markama.
U listopadu 1883. godine filatelistički trgovac W. Clifford napisao je za časopis The Philatelic Record:
„... upravo sam primio odgovor na upit upućen jednoj od službenih osoba, koji potvrÄ‘uje „da su poštanske marke 4d pretisnute 1d izdavane od vlasti jedno vrlo kratko vrijeme; no one više ne postoje; njihovo izdavanje je prekinuto“. Možete se pozivati na ispravnost ove informacije...“
To bi značilo da je pretiskivanje izvršeno službeno i da su se takve poštanske marke koristile. Problem je, nažalost, u činjenici da ne postoje službeni dokumenti i zapisi o pretisnutim količinama maraka, odnosno upotrijebljenim ili eventualno povučenim količinama maraka. To je mogla biti idealna situacija za uvježbanog falsifikatora!!
I danas se eksperti spore oko vjerodostojnosti ove marke.
Ukoliko je ova marka originalna, a radi se upravo o marci s početka članka koju je Bacon kupio, svjetski je unikat jer je jedina poznata takva marka. Danas se nalazi se nalazi u zbirci Thomas Tapling smještenoj u British Library.
Istini za volju, treba spomenuti da se tijekom prošlih vremena nekoliko puta spominjalo postojanje još barem jednog primjerka ove marke. Tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća, jedna slična marka, vrlo različite pojavnosti i s različitim žigom, prodana je na aukciji, ali deklarirana kao krivotvorina.
TakoÄ‘er, poznate su glasine s kraja 19.stoljeća i početka 20.stoljeća o postojanju još jednog primjerka ove marke u „poznatoj pariškoj zbirci“ (taj izraz se uobičajeno koristio kao sinonim za zbirku grofa Phillippea von Ferraryja). Nažalost, grof Phillipe von Ferrary nije nikada izložio niti jedan dio svoje filatelističke zbirke, a bio je nesklon i privatnom pokazivanju svoje zbrke, tako da je navedena glasina ostala samo glasina. Ostaje činjenica da prilikom aukcijske prodaje zbirke grofa Phillipea von Ferrraryja marke Gold Coast 1d na 4d nije bilo.

Napisao Željko Stefanović

 

Dizajn i programsko rješenje: ČuBraD