Filatelističko društvo ZABOKY - Zabok

 

Trondheimski blok

Objavljeno: 25.11.2011, autor Ivan

Trondheimski blok
Prva poštanska marka Norveške puštena je u promet 1. siječnja 1855. Marka prikazuje nacionalni norveški grb, na stražnjim nogama uspravljenog lava. Ova marka tiskana je tehnikom knjigotiska u tiskarskom arku od 200 maraka, koji se sastoji od 4 šalterska arka od po 50 maraka, označena od specijalista kao A, B, C, D.
Ovo izdanje je izuzetno dobro specijalistički istraženo i svi rezultati tih istraživanja su izuzetno dobro objavljeni. Već davne 1930. godine J. Jellestad i A. Odfjell objavili su rezultate svog dugogodišnjeg istraživanja, kompletnu rekonstrukciju ploča marke Norveška No.1, i to u obliku biltena, pamfleta.
Jellestad i Odfjell su objavljivanje svojih istraživačkih rezultata tempirali objaviti uz meÄ‘unarodnu filatelističku izložbu Oslo 1930., što su i učinili. No, ta izložba im je pripremila jedno veliko iznenaÄ‘enje, koje ipak nije obezvrijedilo njihove rezultate. Naprotiv, pridonijelo je potvrdi njihovih rezultata. Naime, na izložbi je po prvi puta prikazan tzv. Trondheim blok od 38 maraka prvog norveškog izdanja 1855., filatelistički objekt koji je tek nedavno pred izložbu i otkriven.
Blok je pronaÄ‘en u norveškom gradu Trondheimu, u skladištu starog Glavnog kolodvora, te od tuda mu i neformalno ime „Trondheim blok“, gdje je nalijepljen na odrpanim otpremnim dokumentima, koji su bilo poslani u SAD, no ostali neuručeni te vraćeni pošiljatelju. No, interesantno je da je taj dokument bio spremljen u skladištu punih 75 godina prije nego je otkriven, i jasno da je s otkrićem preko noći postao senzacija skandinavske filatelije.
Pomnim i detaljnim pregledom tada je ustanovljeno da je tzv. Trondheim blok dio arka B, sa pozicija 11-50, čime je samo potvrdio istraživačke rezultate studije rekonstrukcije Jellestada i Odfjella. Blok je objavljen i u klasičnom filatelističkom vodiču norveške filatelije „Håndbok over Norges Frimarker“ (vol.1, 1963., str. 61), gdje je opisan kao „najveći poznati blok“ (nor. „den største kjente“).
Kasnije je blok postao dio tzv. Peteer Ahl zbirke, najveće zbirke klasične Norveške koja je ikada postojala.
Za norveške filateliste i skupljače Norveške taj legendarni „Trondheim blok“ prvi je po besprijekornosti svoje veličine i značaja, a značaj mu još povećava i slijed slučajnosti povijesti i nemara nekih davnih službenika. No, taj isti „Trondheim blok“ predstavlja i jednu od najvećih rijetkosti svjetske klasične filatelije.
 
„Trondheim blok“ je u aukcijskom katalogu aukcijske tvrtke „David Feldman SA“ opisano na slijedeći način:
„... 1855. 4 Skilling plavi, rabljeni BLOK OD 39, rekonstruiran da potječe iz arka B, pozicije 11-50 (time uključuje skoro četvrtinu od svih tiskarskih grešaka tiskarskog arka od 200 marara), čisto poništen brojčanim žigom „309“ u koncentričnim krugovima koji se koristio u Trondheimu.
Blok je otkriven na Glavnom kolodvoru u Trondheimu, prilijepljen na otpremne dokumente za SAD koji su vraćeni kao neuručeni, i tada zaboravljeni skoro 75 godina.
„Trondheim blok“ je prvi puta prikazan na MeÄ‘unarodnoj filatelističkoj izložbi Oslo 1930., kada je potvrdio tada tek nedavno objavljenu studiju Jellestada i Odfjella o rekonstrukciji tiskarskog arka marke 1855. 4 Skilling Norveške.
Kako se može i očekivati kod tako velikih rabljenih blokova, i ovaj blok ima jednostavne pregibe i poderotine, koje svakako ne utječu i ne umanjuju njegovu veličanstvenu i uzbudljivu pojavnost.
Bez sumnje najvažniji filatelistički objekt Norveške, i važna svjetska rijetkost.
 
Izlaganje:
·         Oslo 1930. i 2005. (izložbe povodom 75. i 150. obljetnice prve norveške marke)
·         New York 1996 „Aristocrats of Philately“
·         London 1997 Rare Stamps of the World
·         Monaco 1997 Rare Stamps of the World
 
 
 
Procijenjena vrijednost: €1.000.000 – 1.500.000                         „
 
Uz procijenjenu vrijednost od 1.000.000-1.500.000 € ovaj jedinstveni blok je prodan na aukcijskoj prodaji aukcijske kuće David Feldman SA održanoj 4. travnja 2008. godine u Zürichu po iskličnoj cijeni od 1.200.000 €, što znači da kupac na tu cijenu treba još platiti 19,5% aukcijske provizije aukcijskoj kući, čime konačna prodajna cijena postaje 1.434.000 € (ili CHF 2.284.362, ili $ 2.255.682, ili GBP 1.145.766). Ta cijena još ne mora predstavljati konačnu cijenu koštanja, jer kupac je i carinski i porezni obveznik svoje zemlje, što znači da prema važećem carinskom i poreznom zakonu prilikom eventualnog uvoza ove omotnice iz Švicarske mora državi platiti i carinska i porezna davanja.
 
Sve svjetske aukcijske kuće vrlo mnogo drže do povjerljivosti identiteta kupca. No, kada je u pitanju ovakva cijena, pa još i švicarska aukcijska kuća, jasno vam je da niti inicijali kupca nisu mogli „procuriti“. No, zna se da kupac predstavlja stranu tvrtku (nije švicarska), koja trenutno kupuje velike svjetske filatelističke rijetkosti.
Dakle, još jednom kupovina svjetske filatelističke rijetkosti predstavlja unosno i sigurno ulaganje.
 
Literatura:
§ „Håndbok over Norges Frimerker“ (1963., vol. I, str. 61)
Porijeklo:
§ Pieter Ahl
 

Napisao Željko Stefanović

 

Dizajn i programsko rješenje: ČuBraD