Filatelističko društvo ZABOKY - Zabok

 

Izdanje Canada 1851. nominale 12d

Objavljeno: 18.11.2011, autor Ivan

Izdanje Canada 1851. nominale 12d
Od 1763. godine Velika Britanija je velikim dijelom odgovorna za poštanske dogovore u Quebecku, Montrealu i području Trois Rivières, no bez nekih većih postignuća. Tek je politička reorganizacija kanadskih teritorija iz 1840-ih omogućila priliku za poboljšanje stanja. Godine 1840. dvije odvojene kolonije, Gornja Kanada (današnji Ontario) i Donja Kanada (današnji Quebeck), postale su Zapadna Kanada i Istočna Kanada, otvorivši put skorom ujedinjenju, koje se i dogodilo nekoliko godina kasnije, čime je stvorena jedinstvena provincija Kanada.
 
Godine 1849. donesen je u Westminsteru carski parlamentarni dekret kojim je koloniji dozvoljena organizacija unutarnjeg poštanskog prometa. Već slijedeće godine Kanada je donijela svoj Zakon o poštanskom prometu. Sve prethodne radnje za izdavanje poštanskih maraka su bile izvršene i s travnjem 1851. godine sve je bilo spremno za izdavanje prvih poštanskih maraka. Tri nezupčane marke, vrednota 3d, 6d i 12d, bile su izdane izmeÄ‘u travnja i lipnja 1851. godine. Marka vrednote 3d u crvenoj boji prikazivala je dabra, što je već u o doba bio svojevrsni zaštitni znak Kanade. To je ujedno i prva poštanska marka na svijetu s prikazom neke životinje, čime je na neki način započela i danas najpopularnija tema tematske filatelije. Marka vrednote 6d u škriljasto ljubičastoj boji prikazivala je Alberta, princa supruga, dok je marka vrednote 12d u crnoj boji prikazivala je kraljicu Victoriju.
Mnogi uglednici se slažu da je taj portret kraljice Victorije, preuzet sa slike Alfreda Edwarda Charltona koji kraljicu prikazuje u službenoj državnoj odori prilikom otvorenja parlamenta, najljepši njezin portret.
U to vrijeme, kada su poštanske administracije vodile tešku bitku sa falsifikatorima, za ovo izdanje odlučeno je koristiti napredne metode graviranja i tiska, kao još jedan način borbe protiv patvorenja tiska maraka. Pod vodstvom Jamesa Parsonsa Majora, mladi i talentirani englez Alfred Jones je odabran za graviranje na čeličnoj ploči, što je tada zahtijevalo mnogo znanja.
Tiskara Rawdon, Wright, Hatch & Edson iz New Yorka, što je više zvučalo kao odvjetnička nego tiskarska tvrtka, odabrana je za tisak maraka., tehnikom dubokotiska.
Interesantna je činjenica da je nominala ove treće marke iskazana kao 12 penija, a ne 1 šiling. No, i to je imalo svoj povijesni razlog. Naime, tada u Sjevernoj Americi pojam 1 šiling nije svuda značio 12 penija. Tako je u Novoj Engleskoj (New England) 1 šiling značio 16 â…” centa, što je opet vrijedilo 10 penija. U New Yorku je 1 šiling značio 12 ½ centa, , što je vrijedilo 7 ½  penija. Tako je 12 penija (12d) označeno na marci osiguralo jednoznačnu vrijednost po cijelom području kolonije.
Od te tri prve vrednote, marka 12d je daleko najrjeÄ‘a, što ima smisla. Iako je proizvedena u nakladi od 51.000 komada, u vremenu od tri i pol godine, koliko vremena je ova marka vrijedila, prodano je jedva 1.450 primjeraka ove marke, što ispada manje od jednog komada dnevno. I to ima smisla, jer je uporabna vrijednost ove marke bila vrlo ograničena. Naime, zbog svoje visoke nominale ova marka mogla se koristiti samo za pisma u Newfoundland, ili za Britansku Zapadnu Indiju (British West Indies) preko Halifaxa i Liverpoola, ili možda za teža pisma unutar Kanade i SAD.
 
Neprodane zalihe uništene su 1. svibnja 1857. godine.
Procjenjuje se da je sačuvano svega oko 130 primjeraka marke 12d, od toga svega 6 primjerka na pismima. TakoÄ‘er se zna samo za pet nerabljenih parova ove marke, a ovaj vodoravni par sa donjeg dijela arka, nalazi se u zbirci Britanske Biblioteke.
 
Nerabljeni primjerci marke 12d imaju u različitim katalozima različitu katalošku vrijednost, naravno to ovisi o interesu za kanadsku filateliju: tako je u Stanley Gibbons katalogu kataloška vrijednost GBP 130.000 ili 260.000 $, dok je u Scott's katalogu navedena vrijednost od 80.000 $ uz napomenu da se radi o vrijednosti marke s djelomično očuvanom gumom, a da za marke s originalnom gumom ili falcane vrijednost bitno premašuje navedenu katalošku vrijednost.
Tako je na filatelističkoj aukciji aukcijske kuće David Feldman SA nerabljeni primjerak ove marke s desnog ruba arka i s potpuno očuvanom gumom ponuÄ‘en na prodaju uz spominjanje SG kataloga i njegovih GBP130.000, i procijenjenu vrijednost od 60.000 € - 80.000 € dosegnuo iskličnu cijenu od 130.000 €, što uvećano za 19,5% aukcijske provizije iznosi konačnih 155.350 €, što bi iznosilo GBP 124.126. Tako je konačna cijena ove marke dosegla cijenu koja je samo 4,5% ispod SG kataloške vrijednosti.
Jedan primjerak ove marke, nerabljen i s djelomično očuvanom originalnom gumom i sa solidnim „marginama“, ponuÄ‘en je na aukciji aukcijske kuće CHERRYSTONE Philatelic Auctioneers uz navoÄ‘enje kataloške cijene od GBP 130.000, ali s navedenom procijenjenom cijenom od 130.000 $. Marka je prodana po iskličnoj cijeni od 190.000 $, na što treba dodati 15% aukcijske provizije, pa je konačna aukcijska prodajna cijena dostigla visokih 218.500 $ + PDV, sukladno zakonima države prebivališta kupca.
Po ovom podacima možete samo zamišljati kolika bi bila konačna cijena jednog od ukupno samo 5 poznatih parova nerabljene marke 12d crne Kanada 1851. s prikazom kraljice Victorije; svaka procjena je nemoguća, no mislim da ne bi bila daleko od 1.000.000. ÄŒega? Kod svjetskih rijetkosti to uopće nije bitno; bitno je da tih 1.000.000 imate !!

Napisao Željko Stefanović

 

Dizajn i programsko rješenje: ČuBraD