Filatelističko društvo ZABOKY - Zabok

 

Zbirka Victorian

Objavljeno: 29.07.2011, autor Ivan

Zbirka Victorian
Velika britanska aukcijska kuća SPINK ponudila je 4. listopada 2007. godine na prodaju nepoznatu tzv. «Victoriana» zbirku koja se sastoji od izdanja „Black Penny“.
Marka „Black Penny“ puštena je u prodaju 1. svibnja 1840. godine u poštanskim uredima u Londonu, u poštanskom uredu Bath 2. svibnjem 1840. godine, s time da je važila za upotrijebu od 6. svibnja 1840. godine. Sama „Black Penny“ marka nije toliko rijetka: tijekom nešto manje od godine dana, koliko se tiskala, tiskana je u više od 68 milijuna primjeraka, a za tisak je korišteno ukupno 11 tiskarskih ploča. Pri tome se tiskarska ploča 1 toliko koristila da je, zbog velikih oštećenja treba bili popravljana, pa se razlikuju početna ploča 1a i popravljana tiskarska ploča 1b, što ukupno daje 12 tiskarskih ploča. NajrjeÄ‘a meÄ‘u njima je tiskarska ploča 11, koja je 1841. godine trebala biti korištena za tiskanje treće po redu, tzv. „Red Penny“, britanske poštanske marke, no tom tiskarskom pločom marke tiskana je i mala količina „Black Penny“ marke. Marka „Black Penny“ tiskana je u arcima od 240 maraka, no interesantno je da niti jedna marka u arku ustvari nije ista: svaka marka u donjem lijevom i desnom uglu ima slovo koje označava njezino mjesto u arku (lijeva oznaka označava redak: 1. redak nosi oznaku A, 20. redak nosi znaku T; desna oznaka označava stupac: 1. stupac nosi oznaku A, 12 stupac nosi oznaku L).
 
Iz ponuÄ‘ene „Victoriana“ zbirke ističe se sljedeći materijali.
Radi se o pismu sa blokom od 14 maraka „Black Penny“ izdanja 1840. godine, i to ploče 1b, pozicije maraka CD-DJ, pristojnih margina, osim vrlo malog ureza u marku na jednome mjestu, poništenih crvenim žigom «malteškim križ«, upućenom iz Manchestera u London 7. rujna 1840. godine. Pismo ne bi bilo interesantno da se ne radi o do sada nepoznatom pismu i da blok od četrnaest maraka na pismu nije do sada najveći poznati blok marke „Black Penny“ bilo koje od ploča tiska iz 1840. godine. Procjena vrijednosti od 20.000-25.000 GBP nije bila realna jer ipak se radi o najvećem poznatom upotrijebljenom bloku prve poštanske marke na svijetu tiska 1840. godine na do sada nepoznatom pismu, čime je ovo pismo postalo svjetski raritet. Ovu tvrdnju potkrepljuje i isklična cijena po kojoj je pismo prodano: 125.000,00 GBP + aukcijska provizija od barem 15%.
Najveću cijenu na aukciji, i to iskličnu cijenu od 135.000,00 GBP kojoj treba dodati još i  aukcijsku proviziju, postigao je LI-MJ četverac marke Two Pence Blue izdanja 1840 ploča 2 u prekrasnoj svježoj dubokoj plavoj nijansi, nerabljen sa velikim dijelom originalne gume, malih do velikih margina, skoro cijela originalna guma; marka LI sa malim površinskim tragom (oštećenjem u vidu ogrebotine) koji ni na koji način ne smanjuje fantastični dojam ovog izuzetno rijetkog i poželjnog bloka…“. Prije ove aukcije ovaj je blok posljednji puta viÄ‘en 1921. godine na aukciji „Royal“ zbirke, kada je bio desna polovina osmerca.
TakoÄ‘er visoku iskličnu cijenu, 100.000,00 GBP, postigao je MA-NB četverac marke One Penny Black izdanja 1840 ploča VII, na eksperimentalnom tankom papiru, sa lijevog dijela arka sa potpunom lijevom marginom sa pratećim tiskanim tekstom, dobre do velike margine na ostalim stranama, prekrasno svjež sa velikim dijelom originalne gume; nekoliko nevidljivih marginalnih nesavršenosti na vrhu te manjih pukotina gume koje ni na koji način ne smanjuje fantastični dojam ovog izuzetno rijetkog bloka…“, kako je ovaj lot opisan u aukcijskom katalogu. Susjedni blok u 24-cu koji se pojavio na aukciji „Seymour“ zbirke 1952. godine, što je značajni podatak obzirom sa stalni trend rekonstrukcije što većih blokova marke Black Penny 1840.
Blokovi marke Black Penny 1840 izuzetno su rijetki i poželjni, pa ne iznenaÄ‘uje činjenica da je osmerac II-JL ploča V, male do izuzetno velike margine, sa laganim otiskom crvenog žiga Malteški križ; ispeglane falde i nekoliko vrlo malih nesavršenosti koje ne smanjuju dojam ovog izuzetno rijetkog i atraktivnog bloka postigao iskličnu cijenu od 14.000,00 GBP.
Još jedno klasično izdanje postiglo je na ovoj aukciji izuzetnu cijenu. Radi se VR službenoj marci, oznake AI, vrlo velikih margina, sa djelomičnim otiskom crnog eksperimentalnog probnog žiga (neprepoznatljivog tipa), koja je postigla iskličnu cijenu od 10.000,00 GBP.
 

Napisano Željko Stefanović

 

Dizajn i programsko rješenje: ČuBraD