Filatelističko društvo ZABOKY - Zabok

 

Henry Bishop

Objavljeno: 08.09.2011, autor Ivan

Henry Bishop
Henry Bishop (1611 – 1691) rodom iz Henfielda u Sussexu, Engleska bio je glavni „postmajstor“ u Engleskoj a zadužio je povijest izradom prvog poštanskog žiga te organiziranjem njegove upotrebe na pismima.
Svoju dužnost obavljao je u turbulentom periodu prepunom političkih i ekonomskih trzavica, od 1660. do 1663. Na funkciju ga je imenovao Charles II. Prvotno stupanje na poziciju 25. lipnja 1660.  OdgoÄ‘eno je za 29. rujna, kada je parlament usvojio izmjene Zakona o Pošti. Bishop je bio kritiziran zbog nepouzdanosti poštanske službe. Kako bi uveo veću kontrolu i spriječio česta nepotrebna kašnjenja u dopremi pisama, Bishop je u Mercurius Publicus 1661. objavio slijedeći tekst (na izvornom arhaičnom engleskom): "A stamp is invented that is putt upon every letter shewing the day of the month that every letter comes to this office so that no letter Carrier may dare to detayne a letter from post to post which before was usual". Odnosno u prijevodu: "Uvodi se oznaka koja označava dan i mjesec, a koju će se stavljati na svako pismo koje je primjeno u ovom uredu, tako da se ni jedan pismonoša ne usudi zadržati pismo, što je do sada bila česta pojava". Ovaj mali žig, kao što je navedeno u Bishopovoj objavi, nosio je informaciju o danu kad je pismo primljeno u poštanskom uredu. Tim, naoko malim, dodatkom u poštanski sustav uvedena je kontrola vremena od primitka do same isporuke. 
Žig je dobio ime koje nosi i danas, po svom izumitelju, "Bishop mark" ili jednostavno "Bishop". Najraniji sačuvani primjerak je onaj koji se čuva u Londonskom Public Record Offices koji datira od 19. travnja 1661. godine. Žig se sastojao od malog kruga 13 mm, prepolovljen vodoravno, s oznakom mjeseca (skraćeno na dva slova) u gornjoj polovici i dana u mjesecu u donjem polju. Najprije je "Bishop mark" uveden u glavnoj pošti London, a kasnije i u druge glavne poštanske urede tadašnjega kraljevstva - npr. u Dublinu 1670. (najraniji primjerak iz 13. kolovoza 1670. na pismu iz Dublina u Donaghadee). Kasnije se ovakvi žigovi pojavljuju u Škotskoj, Irskoj i sjevernoameričkim kolonijama.
Nakon imenovanja trpio je žestoke pritiske. Nakon godinu dana od preuzimanja dužnosti  bio je optužen za zloporabe. Kao odgovor na optužbe on je isticao poboljšanja poštanskog sustav upotrebom žigova na pismima. U travnju 1663. svoj položaj prepusta Danielu O'Neill.

Nedugo nakon uvoÄ‘enja poštanskog žiga u Austrijskom carstvu (prvi žig uveden je u Beču 1751.) i Rijeka je dobila poštanski žig 1755. te se time ta godina može smatrati početkom postojanja objekata poštanske povijesti na teritoriju Hrvatske.

Napisao Dario Filjar

 

Dizajn i programsko rješenje: ČuBraD